Gå til hovedinnhold

Pust ut - det går mot sommer!

Her er våre beste råd for en trygg sommer full av gode opplevelser

Vi reiser mer enn noen gang. Til tross for at et urolig verdensbilde, lav kronekurs, høy inflasjon, streik og endringer i folks privatøkonomi skulle tilsi det motsatte, er vi nordmenn gode på å finne pusterommene, pakke koffertene og ta oss ut i verden. At verden ikke er helt som før, gjør også at vi må tenke litt nytt rundt hvordan vi reiser. Under får du de små rådene som kan gjøre de store forskjellene.

Gode forberedelser

Reiseregistrering fra UD – Er et tilbud som sørger for at du vil bli kontaktet dersom du oppholder deg i et område der en alvorlig hendelse skjer. Registrering av reiser kan gjøres både i utenriksdepartementets sin appen «Reiseklar» -, og på nettsiden Reiseregistrering.no I appen finner du også reiseinformasjon, reiseråd og reisetilgjengelighet. Reiseklar kan lastes ned fra App Store og Google Play

Europeisk helsetrygdekort – Er uhellet ute og du trenger helsehjelp utenlands, sikrer dette kortet deg rettigheter til medisinsk behandling på lik linje med de lokale borgerne. Kortet kan bestilles på Helsenorge.no. Du bør påregne noe ventetid. Har du i tillegg kronisk sykdom eller andre årsaker til at du har større sjanse for å måtte motta helsehjelp på reisen, er det anbefalt å ha med en bekreftelse fra legen på forhånd. 

Gyldig reiseforsikring - Vi mener at å forebygge er bedre enn å reparere, men vit at vi er her om uhellet er ute. Sjekk derfor at forsikringen din er gyldig før du reiser og at den dekker deg der du skal reise, spesielt hvis du skal til områder preget av uroligheter. Med reiseforsikring fra AIG har du tilgang til vår vakttelefon 24/7, i tillegg til en rekke andre verktøy gjennom appen AIG Travel Assistance. Denne kan lastes ned fra App Store eller Google Play.

Arrangementer gjør det vanskeligere å få hjelp

I sommer arrangeres både EM i fotball, Olympiske sommerleker og en rekke andre store arrangementer i land som nordmenn elsker å besøke. Dette gjør at landenes beredskap, slik som helsevesen og politi, blir mindre tilgjengelig for den alminnelige reisende. I tillegg påvirkes transportmuligheter når veier stenges eller mange mennesker ferdes i samme område. I slike tilfeller er forberedelser og forsiktighetsregler rundt egen trygghet avgjørende – og det som kan sørge for at drømmeferien ikke glir over i et mareritt.  

  • Hold lav profil og ikke utpek deg som en typisk turist. Svindelmetodene blir stadig mer sofistikerte – og naive turister er lette ofre. Velger du å vise frem luksus, enten ved å bo eksklusivt eller bære dyre klokker eller smykker, kan du pekes ut som en som det vil være god butikk å rane.
  •  La de fleste verdisaker bli hjemme i Norge - og la resten oppbevares i hotellets overvåkede safe i lobbyen - aldri bruk safe på rommet.
  • Ha ID-kort eller annen identifikasjon på deg, uansett om du bare skal en kjapp tur ut. Får du et illebefinnende på morgenløpeturen, er ikke anonymt nøkkelkort til hotellet særlig til hjelp.
  • Orienter deg i området – Enten det er rømningsveier på hotell eller utganger fra områder med mange personer, der det kan oppstå trengsel.
  • Ha det du trenger av legemidler og info om helsetilstand tilgjengelig hvis et nødstilfelle oppstår.
  • Ha papirkopier av viktig info. Blir du frastjålet mobilen, er det greit å ha fysisk dokumentasjon tilgjengelig.

TTT – ting tar tid

Beregn mer tid enn ellers. Reiser du mye i jobben, er du kanskje blitt vant til hvor effektive flyplasser kan være når man reiser alene. Det er derfor fort gjort å undervurdere hvor mye lenger tid det tar når køer rundt innsjekk, sikkerhetskontroll og passkontroll fylles opp av små og store sommerferieturister.  Behold roen ved å beregne godt med tid og vær forberedt. Hold deg oppdatert om eventuelle pågående streiker eller annet som kan påvirke effektiviteten underveis - og gjør deg kjent med alternative transportmetoder.  

Proof of insurance

Enkelte land og flyselskap krever at du har Proof of Insurance for å komme inn i landet, eller for å få lov til å bli med på flyet. Vær ute i god tid, og sjekk om du trenger dette til ditt reisemål. Ta kontakt med oss i AIG, dersom du har behov for Proof of insurance.

Kontakt oss

Husk at dersom det skulle oppstå en hendelse på din reise, så har skadekontoret åpent 24/7 og kan nås på tlf +47 22 22 20 80.

Vi ønsker alle våre samarbeidspartnere og kunder en riktig god sommer!